Hollanderclub Nederland

waarbij ondergebracht de Witte van Hotôt

Overige clubaktiviteiten

Boeiende discussies op Uniformeringsdag.

De Uniformeringsdag op 22 maart was bijzonder geslaagd. Deze dagen zijn bijzonder belangrijk om met elkaar dieper in te gaan op de keuring van de Hollanders en om daarbij zoveel mogelijk op een lijn te komen.
Bij de Witte van Hotôts hebben we aandacht besteed aan de oogomzoming. In de loop der jaren is het ideaalbeeld nogal eens bijgesteld. Een smalle oogomzoming is vaak ook scherper. De oogomzoming moet amandelvormig zijn, dus geen ring zoals bij een Lotharinger. Tegenwoordig verlangen we 4-5 mm als ideaal.
Bij de Hollanders werd uitvoerig stilgestaan bij de pelzen. We zien bij verschillende kleurslagen vaak ook een verschil in pelsstructuur. We verlangen een korte pels, dicht ingeplant, fijn van structuur, niet te veel onderhaar. Vooral bij de zwarten kunnen we dan een mooie glans zien. Hebben de dieren meer onderhaar, dan zien we ook vaak een minder glanzende pels. Het blijft schipperen, want te weinig onderhaar willen we ook weer niet. De uitvoerige discussie over de pelsen, waarbij ook verschillende dieren op tafel kwamen, werd door de aanwezigen bijzonder gewaardeerd.
Daarnaast is ook de nodige aandacht geweest aan type en bouw (dit komt eigenlijk op iedere Uniformeringsdag wel terug), puntenwaardering en verschillende kleurslagen. Meer hierover is te lezen in Nieuwsbrief van mei 2014.

 

Nationale Tekeningrassenshow
Ieder jaar wordt in de loop van februari het tentoonstellingsseizoen voor onze clubrassen afgesloten met de Nationale Tekeningrassenshow. Een eendagskeuring waar altijd weer veel belangstelling voor bestaat. Op zaterdag 22 februari 2014 vindt alweer de 20ste editie plaats van dit prachtige evenement. Lokatie: Veenendaalhal, Nijverheidslaan 8, Veenendaal; aanvang 9.00 uur. Het vraagprogramma is inmiddels verschenen. Meer informatie is te vinden op de website: www.tekeningrassenshow.nl 

We hopen dan weer veel prachtige tekening konijnen in de kooien te zien. Vorig jaar hadden we maar liefst 295 tekening konijnen te bewonderen, bijna de helft ervan waren Hollanders en Witte van Hotôts.  Lees meer 

 

Opnieuw succes Tekeningrassenshow.

Coen van Slooten bracht opnieuw de mooiste Hollander op de 20ste Tekeningrassenshow in Veenendaal met zijn 2DT-205. Deze fraaie zwarte ram, winnaar van de Noordshow en Championshow in 2013, werd op de Tekeningrassenshow bekroond met F-96½. Ook bij de eindkeuring deed deze zwarte het erg goed, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats, achter de fraaie Rijnlander van J. Heeringa. Beide dieren, de Rijnlander en de Hollander werden door de HEP jury in predikaat verhoogd naar U-98. Opnieuw een mooi succes dus Coen, maar ook voor onze Hollanders die de laatste 2 jaar op de grote shows goed meedoen op de HEP.

Het aantal ingezonden dieren op deze 20ste Tekeningrassenshow viel misschien wel een beetje tegen, 269 dieren in totaal, vorig jaar 295. Aanzienlijk minder Hollanders dit jaar, nl. 92 tegen 143 vorig jaar, dat scheelt toch zo’n 50 dieren! Vorig jaar nog 38 inzenders, nu 31. Ook het aantal dieren per inzender was lager. Dan gaat het hard. Jammer dat we dit jaar een aantal Hollander fokkers misten, terwijl we in het algemeen kunnen constateren dat de zogenaamde eendaags-keuringen steeds meer in de belangstelling staan. Mooiste Hollander was dus van Coen van Slooten met U-98, de mooiste op 1 na was van Jilles Koornneef, een oude Madagascar ram. Fraaiste dier van de jeugdleden was een driekleur bruine jonge ram van Helmer Kwakkel met ZG-94½. Deze werd tevens uitgeroepen tot het fraaiste tekeningdier van alle jeugdleden van de show.

Er waren dit jaar wel wat meer Witte van Hotôts, 16 tegen vorig jaar 12. Mooi dat er weer wat meer Hotôts in de hokken komen. Hopelijk worden de extra inspanningen vanuit het Hotôt-kamp beloond en gaan er zich meer fokkers met dit mooie ras bezighouden. Winnaar bij de Witte van Hotôts was de Combinatie Kluin met een oude ram. Comb. Kluin had ook de mooiste op 1 na, een jonge voedster, beide dieren behaalden ZG-94½.


Opvallend dit jaar waren enkele Tekening Kleurdwergen, o.a. een Hotôttekening van L. Vorstenbosch en drie Hollander Tekening Kleurdwergen van Esther Haijma. Geen gemakkelijke opgave, wel een prachtige uitdaging, aldus Esther.


Doordat het aantal dieren wat minder was en de keuring verder een vlot verloop had, kon al snel na de lunch worden begonnen met de eindjurering van de Tekeningrassenshow.
De uitslag van de eerste 6 was als volgt:
1. Rijnlander              – J. Heeringa, U-98
2. Hollander               – Coen van Slooten, U-98
3. Klein Lotharinger     – A. van Valen, F-96½
4. Paillon                   – H. Harte, F-96½
5. Japanner                – N. v/d Dool, F-95½
6. Ekster                    – D. Nicolai, F-95

 

Ga naar de fotoreportage van Theo Janssen

Swifterbant, 23 februari

Ben Meijer